Bugun...


Kerim ÖZTÜRK

facebook-paylas
28 Mayısın kazananları, kaybedenleri
Tarih: 30-05-2023 13:21:00 Güncelleme: 30-05-2023 13:45:00


     Seçim bir yarıştır. Her yarışta olduğu gibi seçim yarışında da kazananlar ve kaybedenler olur.

     14 Mayısta yapılan seçimde cumhurbaşkanı adayların yüzde 50 +1’i bulamaması seçimi ikinci tura bıraktı.

     28 Mayısta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapılan seçimde ise resmi olmayan sonuçlara göre Erdoğan oyların yüzde 52,14’ünü alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,86 oy aldı.

*

     Hiç kuşkusuz (partisinin oyu düşmesine rağmen) her iki seçimin kazananı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır, “Cumhur İttifakı”dır.

     Yine hiç kuşkusuz her iki seçimin kaybedeni de Kemal Kılıçdaroğlu ve “Millet İttifakı”dır.

     Her ne kadar kaybetmiş olsalar da kazançlı çıkanlar da oldu bu seçimlerde. Şimdi kimler kazandı, kimler kaybetti, kimler kazançlı çıktı ona bakalım.

*

İktidar cephesi:

- Cumhur İttifakı mecliste çoğunluğu sağlasa da geçen seçime göre oyları 7 puan düşen AK parti KAYBETTİ..

Seçim öncesi barajın altında kalması beklentilerinin aksine 2018 seçimlerindeki oylarını koruyan ve milletvekili sayısını 51’e çıkaran MHP KAZANDI..

Cumhur İttifakı bileşenlerinin en başarısız performans sergileyeni ve meclise giremeyen Büyük Birlik Partisi (BBP) KAYBETTİ..

Seçimlerde belki de en çok eleştiriyi ve tepki alan ancak 4 milletvekili ile meclise giren HÜDA PAR KAZANÇLI ÇIKTI..

Cumhur İttifakı’na ne milletvekili ne de cumhurbaşkanlığı seçiminde zerre katkısı olmayan DSP KAYBEDERKEN, İstanbul 2. bölge 4. Sıradan milletvekili seçilen Genel Başkanı M. Önder Aksakal KAZANÇLI ÇIKTI..

Aldığı oy oranıyla 5 milletvekili çıkaran seçimlerin sürpriz partisi Yeniden Refah da KAZANÇLI ÇIKTI..

14 Mayıs seçimlerinde %5 oy alarak dikkatleri çeken ve ikinci turda Erdoğan’a desteğini açıklayan ATA İttifakının kilit adayı Sinan Oğan da KAZANÇLI ÇIKTI..Ama savunduğu Milliyetçi söylere inananlar KAYBETTİ

*

Muhalefet cephesi:

“Ortak liste” kararı doğrultusunda CHP listesinden seçime giren DEVA 14, Gelecek ve SP de 10'ar, Demokrat Parti 3, THD 1 milletvekili çıkararak parlamentoya giren yüzde 0’ın altındaki Millet İttifakı’nın bileşenleri KAZANÇLI ÇIKTI..

- Ama Kemal Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı kazandıramadıkları için KAYBETTİLER..

2018 seçimlerinde 169 milletvekili çıkaran ancak 14 Mayıs’ta bileşenlerine 37 vekil veren TBMM’deki temsil sayısı 132’ye düşen CHP KAYBETTİ..

- 2018’de aldığı oy oranını muhafaza eden İYİ Parti, seçimlerin ETKİSİZ ELAMANI olarak kayıtlara geçti..

- 14 Mayısta Kılıçdaroğlu’nun ilk turda kazanacağı gazını veren anket firmaları KAYBETTİ..

- Bu gazı soluyan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Kılıçdaroğlu’nu destekleyen sol medya KAYBETTİ..

- Kapatma davası nedeniyle seçimlere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile katılan sürekli kilit parti olma iddiası ve kasıntısıyla hareket eden HDPKK, KAYBETTİ..

- Türkiye’de yaşayan sığınmacılara yönelik ırkçı bir kampanya yürüten 14 Mayıs seçimlerinde sandıktan umduğunu bulamayan 28 Mayıs seçimlerinde de üç bakanlık karşılığında Millet İttifakı’nın adayını destekleyen Ümit Özdağ KAYBETTİ..

- Muhalefet cephesinin sürpriz partisi Türkiye İşçi Partisi (TİP) 4 vekil çıkararak KAZANÇLI ÇIKTI..

- “Kerameti Kendinden Menkul” muhalefeti bölen, iktidara da yaranmayan Muharrem İnce, KAYBETTİ..

*

Millet İttifakı'nın seçmenine muştuladığı bahar gelmedi ama umutlar tükenmedi. Çok değil 10 ay sonra 2024 yılında yapılacak yerel seçimlerde kazanma ihtimali, partilerini ve ittifakı diri tutmak için Kaybedenler Kulübü’ne bir şans daha veriyor. Şimdiden yani zaman kaybetmeden bu seçimler için yeni stratejiler geliştirmek, "Çalışmak, çalışmak, çalışmak" lazım.

 

* Kerim ÖZTÜRK / 20.05.2023 - İstanbul/Ümraniye



Bu yazı 1318 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARA
YUKARI